Translate

niedziela, 20 marca 2011

something sweet...carrot jammmmmmmm....


patrząc na mojego mężczyznę zajadającego naleśniczki z dżemem, zachciało mi się czegoś podobnego. naleśniki-żaden problem ale dżem...przecież nie mogę owoców. i przypomniało mi się, że jak kiedyś stałam na promocjach, reklamowałam  marchewkowy dżem firmy Andros-Materne. zrobiłam małego researcha i znalazłam przepis. troszkę go zmodyfikowałam i voila!!! mam nadzieję, że wam zasmakuje, równie jak mnie :D

potrzebne będzie:

6 marchewek (na zdjęciu 5, ale dodałam jedną więcej)
7 goździków (można mniej, u mnie dało dosyć zdecydowany smak)
1 cytryna
2 łyżeczki cynamonu
słodzik (ja dałam 6 łyżek bo moje marcheweki nie były zbyt słodkie)

marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy startą skórkę cytryny i sok (wyczytałam, że nie powinno się używać soku z cytryny, bo to owoc, ale w innych źródłach jest dopuszczalny, więc od czasu do czasu nie zaszkodzi. póki co podjadam raz w tygodniu swój cytrynowy placek i nadal chudnę).
dodać słodzik, cynamon, goździki. wrzucić do garnka, podlać 1/3 szklanki wody i dusić na małym ogniu, dopóki marchewka nie będzie całkowicie miękka i nie zacznie się rozpadać.
jeśli chcesz bardziej gładką konsystencję, wystarczy zblendować po wystudzeniu. najlepiej smakuje jak się odstoi do przegryzienia.
naprawdę jest pyszniutki. wkrótce pokażę wam jak postanowiłam go wykorzystać, bo w między czasie przeszła mi ochota na naleśniki.
można zapasteryzować, ale podane składniki są na mały słoiczek, więc nie wiem czy warto.






I've looked at my boyfriend eating pancakes with jam and I felt that I want one as well. there won’t be any problems but jam...I can't eat fruits.
and then I've reminded myself the time when I was promoting Andros-Materne carrot jam (French treats carrot as a fruit). I've done small research and I found nice
recipe. I've modified it a little bit and voila!!! I hope you will like the same as I do :D

you will need:

6 carrots (five on the picture, but I've added extra one later)
7 cloves (you can add less, seven gives very strong taste)
1 lemon
2 tea spoons of cinnamon
sweetener (I've gave 6 spoons because my carrots were not very sweet)

grate the carrot on big holes grater, add grated rind of the lemon and juice (I've read that we shouldn't use lemon juice, because it's a fruit, but in different sources it' s allowed in food preparation.
so I think that sometimes there's no harm in adding it to food. I'm eating my lemon cake once a week and still losing weight).
add sweetener, cinnamon, cloves. put into a pan, add 1/3 cup of the water and simmer until carrots begin to soften.
To make the jam smooth, put everything in a liquidizer and blend it.
it taste the best on the next day.
it's really delicious. soon I'll show you how I've used, because I've lost craving for pancakes ;p
you can pasteurize it, but the amount shown is enough only for one small pot so I don't think that's worth it