składniki:
2 jajka
1 cytryna
2 łyżki otrębów owsianych
1 łyżka otrębów pszennych
1 łyżka maizeny
200 ml jogurtu
słodzik (ja użyłam 5 łyżek)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cytrynę należy sparzyć a następnie zetrzeć skórkę na drobnej tarce. wycisnąć sok z cytryny. dodać jogurt i jajka (w wersji szybkiej. jeśli chcesz bardziej puszyste ciasto same żółtka, a białka ubite oddzielnie należy dodać do masy na końcu). dodać słodzik do pieczenia, maizenę, zmielone otręby i proszek do pieczenia i zmiksować wszystko razem. wylać do foremki i piec ok. 50 minut w temp. 175 stopni.
pychotka!!! jeśli nie jesteś na diecie możesz zastąpić słodzik cukrem, a maizenę i otręby zwykłą mąką.
podane proporcje są na jednodniowe zapotrzebowanie na otręby więc można zjeść całe ciacho!!! masa wystarcza na foremkę o wymiarach 20x11 cm.
jeśli posiadasz większą foremkę możesz podwoić składniki i podzielić ciasto na dwa dni.
ingredients:
2 eggs
1 lemon
2 spoons of an oat bran
1 spoon of a wheat bran
1 spoon of maize
2 tea spoons of a baking powder
blanch the lemon, grate the rind on small holes grater. squeeze the lemon juice. add yogurt and eggs (in quick version. if you want cake become more fluffy (I don't know if I've used right word) add only eggs yolks and then on the end add eggs whites whipped separately). add sweetener for baking, maize, grinded oats and wheat, baking powder and mix it all together. pour into silicone mould (or baking tin) and bake for 50 minutes in 175 degrees
delicious!!! if you're not on the diet you can swap sweetener with sugar, and maize and wheat and oats with flour.
this proportions are for a day so you can eat whole cake!!! it's enough for 20x11 cm. mould
if you've got bigger mould you can double the ingredients and split it for two days.