Translate

wtorek, 21 czerwca 2011

makaronik

przepis na szybko, zwykły makaron, zrobiony na babci sposób, tylko zamiast mąki używamy otrębów.
zawsze robię porcję na dwa dni, bo wygodniej się wyrabia, jak jest więcej ciasta ;p


4 łyżki otrębów owsianych
2 łyżki otrębów pszennych
1 jajko
sól
odrobina letniej wody
mąka kukurydziana do podsypywania blatu

ze zmielonych otrębów i jajka wyrabiamy jednolite ciasto. jeśli się nie klei można dodać odrobinę wody, gdy masa będzie gładka i sprężysta, wyłożyć na blat, podzielić na dwie części i podsypując mąką kukurydzianą, wałkować na cienki placek każdą z nich. pokroić. ja pokroiłam na spore kawałki, ale można zwinąc placek w rulon i pokroić w cienkie paseczki. jak kto woli. oczywiście najlepiej mieć maszynke do makaronów, ale i bez niej tez można dać sobie doskonale radę.
taki makaron odstawiam do wyschnięcia, na jakieś pół dnia, a potem gotuję w osolonej wodzie jednodniową porcję. wydaje się być skomplikowane, ale takie nie jest. trzeba nad tym spędzić trochę czasu, ale za to makaronik jest pierwsza klasa!!!







3 komentarze:

  1. MMMMMniam :) Mój facet uwielbia makaron, mógłby zjeść cały talerz nawet nez żadnych dodatków :) Muszę mu sprawić taki włąsnoręczny - będzie zachwycony :)

    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ten co prawda jest w wersji dietetycznej, na bazie otrębów, ale można zrobić w takich samych proporcjach bazując na zwykłej mące. wtedy również można pokroić cieniej, bo ten otrębowy mimo wszystko troszkę się rozłazi. ale naprawdę warto czasami się poświęcić i zrobić takiego prawdziwego, babcinego makaronu,
    również pozdrawiam, youża

    OdpowiedzUsuń

zachęcam Was do komentowania :D