Translate

wtorek, 21 czerwca 2011

makaronik

przepis na szybko, zwykły makaron, zrobiony na babci sposób, tylko zamiast mąki używamy otrębów.
zawsze robię porcję na dwa dni, bo wygodniej się wyrabia, jak jest więcej ciasta ;p


4 łyżki otrębów owsianych
2 łyżki otrębów pszennych
1 jajko
sól
odrobina letniej wody
mąka kukurydziana do podsypywania blatu

ze zmielonych otrębów i jajka wyrabiamy jednolite ciasto. jeśli się nie klei można dodać odrobinę wody, gdy masa będzie gładka i sprężysta, wyłożyć na blat, podzielić na dwie części i podsypując mąką kukurydzianą, wałkować na cienki placek każdą z nich. pokroić. ja pokroiłam na spore kawałki, ale można zwinąc placek w rulon i pokroić w cienkie paseczki. jak kto woli. oczywiście najlepiej mieć maszynke do makaronów, ale i bez niej tez można dać sobie doskonale radę.
taki makaron odstawiam do wyschnięcia, na jakieś pół dnia, a potem gotuję w osolonej wodzie jednodniową porcję. wydaje się być skomplikowane, ale takie nie jest. trzeba nad tym spędzić trochę czasu, ale za to makaronik jest pierwsza klasa!!!